report-les-3-valles-val-thorens-2009

Pridané dňa 29.12.2009 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20091229134215

clanok_20091229134215

Stredisko Val Thorens sa nachádza vo Francúzsku v Savojských Alpách 200km od Grenoblu, je súčasťou strediska Les 3 Vallés so 600km zjazdoviek. Jedná sa o najvyššie položené lyžiarske stredisko v Európe, ste ubytovaný vo výške 2300 m.n.m. a lyžujete až do 3200 m.n.m.. Preto sa Val Thorens aj hrdí so službou Neige Garantie, čo v preklade znamená Garancia Snehu, 40% strediska je umelo zasnežovaného a lyžiarska sezóna trvá 4 mesiace.
Údaje o Les 3 Vallés
Počet km zjazdoviek: 600km / 335 zjazdoviek
Počet zariadení: 183
Počet snehových diel: 2007
Prepravná kapacita: 260,000 lyžiarov/hodina
Údaje o stredisku Val Thorens
Počet km zjazdoviek: 140km / 68 zjazdoviek
Počet zariadení: 29
Počet snehových diel: 148
Prepravná kapacita: 53 000 lyžiarov/hodina
Ako sa tam dostať?
Vzdialenosť je asi najväčší problém pri cestovaní do Val Thorens. Cestovali sme autobusom a asi nikdy viac -25 hodín v autobuse je silná káva, najmä ak nemôžete spať. Automobilom sa dá trasa zvládnuť aj s pauzami za cca 12-13 hodín, čo nie je až také hrozné. Val Thorens je z Bratislavy vzdialené 1300km cez Švajčiarsko - vyhnete sa tak mýtniciam a zdržovaniu sa na Talianskych diaľniciach.
Vybavenosť strediska
Val Thorens patrí medzi svetové lyžiarske strediská, 70% jeho klientely tvoria zahraniční návštevníci. V stredisku nájdete všetko, čo budete potrebovať - potraviny, wellness, bary... Azda najväčšou výhodou je, že priamo od hotela lyžujete. Vyjdete von a ste na svahu a zlyžujete priamo k hotelu.
Lyžovanie/snb
Vo Val Thorens sme boli v čase od 12. 12. 2009 do 20.12.2009 práve, keď v celej Európe úradovala tlaková výš. Mali sme pekné slnečné počasie 5 dní zo 6. Vo Val Thorens som lyžoval druhý krát a vždy je v ňom niečo nové. Lyžovanie v Les 3 Vallés je úplne niečo iné, lyžujete z údolia do údolia od svitu do mrku. Nikde nečakáte, všade sú bezdotykové turnikety, prehľadné nepopísané mapy, nedolámané smerovky..., no proste paráda. Freerideri si tiež prídu na svoje, pretože všade, kde sa dá vyjsť lanovkou, sa dá dole zlyžovať mimo zjazdovky. Tu nie je k lyžovaniu čo dodať, to treba zažiť!
Poistenie
Cestovné poistenie vybavené na Slovensku je vám v Les 3 Vallés na dve veci. Aj keď ho máte, budete musieť na mieste zaplatiť cash, aby sa strediská vyhli súdnym prieťahom a vymáhaniu. Poisťovňa na Slovensku by vám mala na základe bločkov vaše výdavky preplatiť. Kamarát, ktorý si pri lyžovaní vykĺbil rameno, musel zaplatiť cash 400 Euro za ošetrenie a bandáž, naviac sa mu to stalo druhý deň takže 6 dňový skipass mu bol na nič.
Preto vám odporúčam si priamo s permanentkou zaplatiť aj poistenie Carré Neige, s ktorým nebudete musieť pri úraze zaplatiť ani euro a vrátia vám peniaze za neprečerpané dni na permanentke v prípade, že ste zranení a nemôžete ďalej lyžovať.
Nočný život
Val Thorens je jedno veľké party stredisko. Okrem rôznych akcií a party na svahoch, ktoré sa konajú takmer každý týždeň, sa každý večer môžete zabávať do rána v niekoľkých baroch. Ceny za alkohol sú v baroch na slovenské pomery astronomické. Ak bývate vo veľkých ubytovniach s apartmánmi, odporúčam vám pribaliť si aj štuple do uší - lebo to v nich na chodbách v noci riadne žije, teda aspoň v tej našej Le Cheval Blanc.
Ceny
Čaj ponúkajú iba značkový (napr. Lipton): od 2.50 Euro
Káva: od 3 Euro
Pizza: od 9 Euro
Polievka + druhé jedlo: od 15 Euro
Jedlo (mäso, hranolky, obloha) na svahu: od 10Euro (Reštaurácia La Moutiére)
Bageta suchá v potravinách: od 0.90Euro
Grilované kura celé: od 8 Euro
Veľké pivo 0.5L v bare: 6 Euro
Ceny v potravinách nie sú oveľa vyššie ako u nás.
Tipy
Ak sa chcete naobedovať na svahu odporúčam reštauráciu La Moutiére, ktorá sa nachádza pri snowparku v blízkosti lanovky Grand Fond - spojka s Orelle. Jedlo je lacnejšie ako dole v stredisku. Menu dňa stojí cca. 13 Euro, steak s hranolkami volským okom, oblohou stojí 10.50 Euro.
Vynikajúci výhľad na celé stredisko, Mont Blanc aj Les 3 Vallés a Orelle je z Cime de Caron 3200 m.n.m., dostanete sa naň lanovkou Cime Caron, ktorá patrí svojou kapacitou 150 + 1 pasažier k najväčším na svete.
Na ranné rozlyžovanie odporúčam modrú zjazdovku Tete Ronde, dostanete sa na ňu lanovkou Peclet.
Fotky z Val Thorens: SKIINFO.SK/Val Thorens