Report Ľadovec Stubai

Pridané dňa 7.1.2011 - Autor: SKI INFO.SK

Zjazdovka č.10 Fernauferner

Zjazdovka č.10 Fernauferner

Už ste boli počas pekného slnečného dňa zavretí v bubline na sedačke? Že nie? Tak choďte na ľadovec Stubai :o)
Na ľadovec Stubai sme sa dostali takpovediac náhodou, kedy sa zrušila lyžovačka v Taliansku a tak sme museli hľadať alternatívu. Po skúsenostiach so snehovými podmienkami spred Vianoc, prichádzali do úvahy strediská s nadmorskou výškou nad 2000m. A jedným takým strediskom je ľadovec Stubai v Tirolských Alpách. Je to najväčšie stredisko na ľadovci v Rakúsku. Lyžuje sa v ňom od 2300m do 3200m na 110km zjazdoviek a celkovo nám veľmi pripomínalo Val Thorens.
Ľadovec je vzdialený z Bratislavy cca. 6 hodín a celú cestu až na posledných 20km idete po diaľnici. Ubytovaní sme boli v centre tichej dedinky Neustift, centra v údolí. Z dediny je to k lanovkám 18km a celá cesta trvá skibusom do 30min - podľa toho, koľko pristupuje lyžiarov. Skibusy sú zadarmo, pokiaľ máte permanentku. Pri ceste nadol sa neriaďte cestovným poriadkom skibusov, odchádzajú zo stanice Mutterberg priebežne, vždy keď sa jeden naplní, pristavia ďalší.
Lyžovali sme v stredisku 6 dní a za ten čas sme zažili naozaj všeličo. Od ukrutnej zimy až po takmer pokazenú lanovku Eisgrat. Počasie nám nevyšlo podľa predstáv, dalo by sa povedať tak na polovicu - 3 dni pekne slnečno a 3 dni mlieko, sneh a vietor.
Prvý deň -20°C a sneženie s hmlou, kedy sme si pomaly nevideli ani na lyže, nieto aby sme si to krájali po zjazdovke. Našťastie sú v stredisku 3 veľké reštaurácie, kde sa cena jedál pohybuje okolo 10€, a veru bola v nich zalezená väčšina návštevníkov. Zaujímavé je, že v rámci strediska sa počasie dosť odlišuje. Kým na strane kde sú lanovky Schaufeljoch a Eisgrat, sa všetci čerti ženili, na zjazdovke Fernauferner až po medzistanicu Ferner sem-tam vykuklo aj slnko.
Čo nás ale zaskočilo, bola naozaj tuhá zima. A nezlepšilo sa to ani v slnečné dni... Už ste boli počas pekného slnečného dňa zavretí v bubline na sedačke? Že nie? Tak choďte na ľadovec Stubai :o). Ráno keď sa vo vykúrenom skibusse začínala tvoriť na oknách námraza a teplomer vo výške 1750m v stanici Mutterberg ukazoval -11°C, tušili sme, čo nás v 3000m čaká. Za 20rokov lyžovania sme takú zimu naozaj ešte nezažili. Na vrchole bolo -30°C a fúkal aj dosť silný vietor, čo pocit chladu ešte zvyšovalo. Takéto počasie bolo celý týždeň.
Ľadovec Stubai je pekné rozľahlé stredisko s perfektne vybudovanou infraštruktúrou a na svoje si v ňom prídu aj freeskieri, snowboardisti ( veľký Snowpark), freerideri, pretože sa dá všade ľahko zbehnúť zo zjazdovky a užívať si prašan. V stredisku je aj dráha pre boardercross a slalomová dráha s časomierou.
Zopár tipov nakoniec:

+ favoritom medzi zjazdovkami boli č. 10 Fernauferner a č. 1, 1b,
+ najlepšie Bolonské špagety robia v Dresdner Hutte
+ výborná je aj pizza "Gamsgarten" v reštaurácii Gamsgarten
+ cestou nadol skibusom si zapamätajte aspoň názov zastávky (v autobuse ich hovorí automat) odkiaľ ste nastúpili, pretože treba pred zastávkou stlačiť tlačítko "Stop" , inak vám šofér nezastaví
Súvisiace články

Tagy: alpy, info, rakusko, stubai