Lyžiarske stredisko Ski Ráztoka-Horná Maríková

Pridané dňa 16.2.2011 - Autor: SKI INFO.SK

article_12978618202013

article_12978618202013

Obrázok k článku nie je zo strediska. Článok nám poslala Matula, za čo jej ďakujeme. Ak by ste mali záujem prispieť aj vy, kontaktujte nás prostredníctvom formulára

V poslednom čase som často počula o Hornej Marikovej. Naposledy som tam bola asi 5 rokov dozadu, tak som bola zvedavá, čo je tam také úžasné ( predtým tam totiž nič moc nebolo).

Horná Mariková je dedina za Považskou Bystricou, smerom na České hranice. Z Trenčína cesta trvá približne hodinu, avšak od PB nie je veľmi dobrá. Po dedinu Udiča je cesta vcelku udržiavaná, ale od Malej Marikovej po Hornú Marikovú, kde je už skoro koniec sveta, je to horšie. Hlavne keď napadne meter snehu a neviete, kde je cesta a kde chodník.

Ale späť k lyžovaniu. Keď dorazíte na miesto určenia- Ski Ráztoka- Horná Mariková, tak Vás čaká prvé rozhodovanie- kde zaparkovať. Sú tu dve parkoviská, prvé kúsok pod zjazdovkou, druhé parkovisko sa nachádza na kopčeku oproti zjazdovke, pri nefunkčnom, starom hoteli. Keď prídete neskôr, tak nie je inej šance ako parkovanie na vrchnom parkovisku. Kým sa dostanete k vleku musíte prekonať cestičku dole kopcom, po rovinke, hore kopcom- v lyžiarkach po zamrznutej ceste je to menší adrenalín. Obdivujem mamičky, ktoré s tými malými deťúrencami a sánkami vyliezli hore s úsmevom.

Ceny lístkov sú primerané zjazdovke, od 7€/2 hod do 11€/ deň.

Sú tu dva vleky, žiaľ, neviem prečo, ale dva krát, čo som navštívila toto stredisko, išla len jedna tatrapoma s kapacitou 900os./ hod. Tým pádom sme stáli v rade asi 10 minút a dole sme boli za 4 minúty. Veľa ľudí sa asi preto rozhodlo predĺžiť si čas na svahu, a tak stáli každých desať metrov. Fajn boli aj oteckovia s troma deťmi, ktorí jazdili v „hadíkovi“. Ak človek chcel dať zjazdovku na „jeden šup“ , tak si musel dávať naozaj riadny pozor. Ale však každý sa musí nejako naučiť lyžovať, preto hovorím okej.

Zjazdovka inak nie je zlá, má síce len 720 m, ale vybláznia sa aj dobrí lyžiari, ak veľmi chcú, a ako vravím, aj deti sa tam môžu učiť jazdiť. Nanešťastie, keď sme boli my, bolo to viac ľadu ako snehu, jazdiť sa dalo viac menej len po bokoch. Ľudia, čo preferujú tzv. „stredové“ jazdenie (po strede zjazdovky), boli viac na zadku ako na nohách.Služby v stredisku... Teda nič moc, a to nechcem hrať „fajnovku“.

V reštaurácii na stole ani jeden jedálny lístok, ani počas obeda. Objednať sa dá len pri pulte, kde stojí asi tak 6 ľudí a slečnám trvá tak 4 a viac minút, kým vybavia jedného. Tým pádom minimálne 24 minút len stojíte v rade, aby ste si dali jednu cesnačku, vyprážaný syr a kofolu. Syr doslova vypražený... Toľko oleja som nevidela ani nepamätám... A tá „vyprážaná vôňa“ z kuchyne... Hmm. Tá sa na nás chytala jedna radosť. Aspoň, že Kofolu mali „origoš“ :) . Horná Mariková- Ráztoka môže byť príjemnou zástavkou pre skialpinistov. Odporúčam trať Čertov- Horná Mariková- Portáš (Kohútka). Táto trasa sa dá, samozrejme, krásne prejsť aj cez leto „po vlastných“ :).

Mňa osobne toto stredisko veľmi neoslovilo na zimné športy, ale ak máte niekto lepšiu skúsenosť, tak Vám gratulujem, odporučte svojim známym:).