Sever a juh Chopka bude opať prepojený lanovkou

Pridané dňa 29.6.2011 - Autor: SKI INFO.SK

article_13093416626364

article_13093416626364

Demänovská dolina (24. jún 2011) – Dlhoročné čakanie na lanovku, spájajúcu obe strany Chopka, sa skončilo. Rozhodol o tom stavebný úrad v Bratislave, ktorý dal minulý týždeň definitívne zelenú výstavbe pohodlnej 24-miestnej lanovky. Sen mnohých lyžiarov i turistov sa tak čoskoro zmení na realitu.

Postará sa o to lanovkový systém Funitel, ktorý patrí k najmodernejším technológiám na svete. Manažment Tatry mountain resorts, a.s. vybral tento systém najmä vďaka tomu, že umožňuje jazdu lanovky pri rýchlosti vetra až do 120 km/hod.. Najveternejšie miesto Slovenska, takto bude garantovať prepravu počas celej sezóny.

Tatranci sa tak od zimnej sezóny 2012/13 budú môcť pýšiť ďalšou novinkou, ešte len 14 lanovkou tohto druhu na svete. Jej zaujímavosťou je upevnenie kabíny na dvoch lanách, čo okrem zvýšenej bezpečnosti, umožňuje prepravu vo veternom počasí. Cesta na vrchol povedie zo stanice Priehyba (výstupná stanica 6sedačkovej lanovky) a návštevníci Nízkych Tatier sa na vrchol Chopka dostanú za komfortných 6 a pol minúty.

Prepravná kapacita novej lanovky bude 2480 os./hod., každá z 22. kabín prekoná vzdialenosť viac ako 2000 metrov a zdolá prevýšenie 655 metrov. V porovnaní so sedačkovými lanovkami sa dopravná rýchlosť zvýši na 7 m/s. Po dobrých skúsenostiach pôjde opäť o nový model lanovky od špičkového výrobcu týchto zariadení, firmy Doppelmayr.

„Sen mnohých lyžiarov o pohodlnom prepojení severnej strany Chopka s južnou sme začali plniť vybudovaním prvého úseku Záhradky - Priehyba. Vďaka Funitelu eliminujeme závislosť od poveternostných podmienok. Odstávky hornej časti strediska kvôli vetru budú minulosťou a sprístupníme zjazdovky na Juhu bez obmedzení", povedal Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva TMR.

Nezanedbateľný je aj fakt, že prepravná kapacita strediska po dobudovaní Funitelu bude atakovať rekordných 30 tisíc osôb za hodinu, teda suverénne najviac na Slovensku.

Dobrou správou najmä pre lyžiarov je skutočnosť, že už od budúcej zimnej sezóny spoločnosť TMR spustí zasnežovanie aj horného úseku strediska, ktorý bol dosiaľ jediný odkázaný na prírodný sneh. „Týmto sa zabezpečí dostatočná plocha zjazdoviek na pohodlnú a kvalitnú lyžovačku v tejto lokalite, obsluhovanej najmodernejšími lanovkami na Slovensku“, doplnil Hlavatý.

Lyžovačka v Jasnej tak už najbližšiu zimu dostane nový rozmer v podobe viac km zasnežovaných zjazdoviek a v zime 2012/13 Funitel zásadne zmení kvalitu prepravy poskytovanú strediskami na Slovensku. Už teraz sa je na čo tešiť.