Na Orave je zima aj na jar: Školáci, užite si prázdniny na horách!

Pridané dňa 24.2.2016 - Autor: SKI INFO.SK

Orava Snow

Orava Snow

V Oravskej Lesnej lákajú výbornou klímou, jarnou lyžovačkou aj školou pre deti.
 
Aj keď nám tohtoročná zima priniesla len dve výdatné snehové nádielky a mnohé lyžiarske strediská neskoro otvorili svoje kapacity, v severných regiónoch môže byť celkom odlišné počasie. Inak tomu nie je ani v týchto dňoch na Hornej Orave, v chránenej krajinnej oblasti, kde je zatiaľ snehu dostatok.  Predpovede na najbližšie obdobie nie sú veľmi priaznivé, prevádzkovatelia v SKI Oravská Lesná však veria, že pri teplotách do 3-4 °C sneh vydrží a školáci si budú môcť kvalitne zalyžovať na nenáročných tratiach vhodných pre celú rodinu. Prázdniny pre Žilinčanov začínajú 29. februára a potrvajú do 4. marca, rovnako v tomto čase platia aj pre Banskobystrický a Trenčiansky kraj. Ešte pred nimi, od 22. do 26. februára, si môžu užiť jarnú lyžovačku a prázdniny na horách deti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja.
 
Stredisko ORAVA SNOW má priam lukratívnu polohu a to nielen z hľadiska prírodného prostredia Slovenských Beskýd a Oravskej Magury a to vo výške 960 m n. m. s ideálnymi klimatickými podmienkami, ale aj dopravnej dostupnosti z troch strán- v smere od Žiliny, strany Poľska a Českej republiky. Žilina je vzdialená len približne 50 minút cesty autom na trase Žilina-Oravská Lesná cez novovybudovanú horskú magistrálu z Vychylovky do Oravskej Lesnej, ktorá začína v Krásne nad Kysucou,prechádza cez Novú Bystricu, až do Trstenej v okrese Tvrdošín a následne k hraničnému priechodu Suchá Hora do Poľska. Priaznivci cyklistiky ju označujú za jednu z najkrajších ciest na Slovensku, s kvalitnými výhľadmi na vrcholy Malej Fatry. Vzdialenosť strediska od okresného Námestova je 27 km, časovo 25 minút. Deti z mesta, ale aj z okolitých obcí, ako Zákamenné, Krušetnica, Lomná, Novoť, Mútne, Bobrov, Rabča,Nová a Stará Bystrica, Vychylovkaa ďalšie, sa môžu prísť vyšantiť na svah do tohto najbližšieho zimného rezortu. Dolnokubínčania a Čadčania to majú do Oravskej Lesnej rovnako ďaleko,do hodiny cesty autom. Pre rodiny z Bratislavy a okolia, ktoré vyhľadávajú aktívny oddych, je rezort vzdialený necelých 260 km a cesta trvá do 3 hodín. Hraničný prechod do Poľska je v okruhu 20 km a do Čiech 55 km. 
 
Riaditeľ Martin Kollár hovorí: „Lyžiarska sezóna zvyčajne trvá do konca marca alebo začiatku apríla,po zime takmer bez snehu a pri tomto počasí budeme radi, ak ponecháme prevádzku do polovice marca. Radi by sme vyhoveli rodinám s deťmi, ktorí prichádzajú najmä z okolia, ale aj z Bratislavy a vôbec západných regiónov, cez jarné prázdniny, kedy si naplno vydýchnu po sviatočnom zhone. Lyžuje sa denne na tratiach Kohútik 2 a Lehotská1, 2 v  čase od 9.00 do 16.00 hodiny. Dopravíte sa modernou lanovkou značky Doppelmayr a  4 lyžiarskymi vlekmi, s prepravnou kapacitou 3800 osôb/hodinu. Široké trate v dĺžke 8,5 km, z toho 3 zjazdovky technicky zasnežované, sú konfigurované pre začiatočníkov, pokročilejších, snowboardistov, ale aj deti, ktoré sa chcú učiť technike pod vedením inštruktorov s kvalitnými referenciami v SKISchoolYeti. Vlastne si u nás prídu na svoje všetky skupiny lyžiarov, výnimočné služby poskytujeme deťom. Ubytovatelia ponúkajú posledné voľné kapacity na prázdniny, začínajú sa už predávať veľkonočné pobyty.“ 
 
Priamo v stredisku sa môžete ubytovať v desiatich typických zruboch, chatách, či celoročne v štyroch apartmánoch, ktoré sú pri veľkokapacitnej reštaurácii, hneď za samostatným wellness centrom. Len pár krokov od zjazdovky Kohútik nájdete zrekonštruovaný penzión Kohútik s kapacitou 50 lôžok a gurmánskym zážitkom. Z presklenej slnečnej reštaurácie s vonkajšou terasou vidíte na údolie pod svahom, ale sú odtiaľ aj úžasné výhľady na rozľahlú oravskú prírodu. Pre tých, ktorí idú za zážitkami, či adrenalínových nadšencov, je lákadlom požičovňa snežných skútrov. 
 
V penzióne pripravujú aj krátkodobé či dlhodobé pobytové balíky, ktorých súčasťou budú regionálne zľavy pre majiteľov OravaCard a to do aquaparkov, kúpeľov, hradu, múzea, galérie, skanzenu, obchodov.
 
Okrem lyžiarskych rodinných a školských pobytov, ponúkajúv ORAVA SNOW aj ďalšie možnosti vyžitia pre deti. V zime je dostupné klzisko pri lanovke, korčuľovanie na zimnom štadióne v centre dediny, na jar zase množstvo turistických a cyklistických trás. Odporúčame Lesnícky náučný chodník Oravská Lesná, kde sa na 3,7 km trase a deviatich tematicky zameraných zastávkach dozviete zaujímavosti vhodné najmä pre žiakov. Približovanie dreva koňmi, práce lesníkov, lesná škôlka s náradím, kŕmne zariadenia a starostlivosť o zver,včerlárstvo, história Oravskej lesnej železnice,nachádzajúcej sa len 1,2 km od strediska, ktorá je celoročne v prevádzke a oveľa viac. Keď sme už pri úvraťovej železničke, dnes obľúbenej výletnej trati, nedá nám nespomenúť niečo z histórie, čo možno máloktorý návštevník vie. Aj keď Orava bola jedným z najchudobnejších slovenských regiónov, oplýva neskutočným lesným bohatstvom, lesy boli hlavným zdrojom obživy celé generácie. V súčasnosti stáročnú históriu lesníctva reprezentuje práve táto národná kultúrna pamiatka z čias prvej svetovej vojny.
Nezabudli sme ani na milovníkov zážitkovej gastronómie. V oravských jedlách nemôžu chýbať baranie mäso, hovädzina, huby, kapusta, slanina, bryndza, cesnak, cibuľa a veľa korenín. Zaujímavosťou je, že zemiaky sú práve na Orave považované za najkvalitnejšie, s výraznou chuťou. Zvykom bolo jesť ich varené s kapustou alebo mliekom. Medzi typické špeciality patria oravské posúchy, kapustnica, syrovévýrobky, ako korbáčiky, oštiepok, parenica, bryndzové a žinčicovéjedlá, čučoriedkové a slivkové koláče. Ak ste ešte nejedli Topinambur, podobný zemiaku, máte príležitosť vyskúšať napríklad palacinky s topinamburovým džemom. 
 
Viac informácií je na www.oravasnow.sk
 
Tlačová správa lyžiarskeho strediska Orava Snow.