Funitel uniesol 22 ton a nová lanovka aj z Juhu

Pridané dňa 16.10.2012 - Autor: SKI INFO.SK

Funitel v Jasnej

Funitel v Jasnej

V stredisku Jasná Nízke Tatry sa 10.10.2012 vozili lanovkami barely s vodou. Lanovka ich odviezla až 22 ton, dôvodom bolo testovanie lanovky. Jedným z posledných krokov pre úspešné spustenie lanovky Funitel do prevádzky sú práve zaťažkávacie skúšky.

Po dvojročnej fáze výstavby lanovky Funitel, kľúčového zariadenia pre prepojenie severnej a južnej strany Chopka, pristúpili developeri k jednému z posledných krokov k tomu, aby sa už nasledujúcu zimu mohli lanovkami voziť lyžiari, k zaťažkávacím testom novej lanovky.

Skôr ako nasadnú do lanovky ľudia musia prebehnúť testy s tzv. mŕtvou váhou. Tento krát ňou boli barely s vodou. Až 22 ton vody sa vozilo v jednotlivých kabínkach v tisíc litrových nádobách. Testy pokračovali aj 11.10.2012. Museli preukázať spôsobilosť lanovky na bežnú prevádzku aj na prevádzku v sťažených podmienkach. Po úspešne zvládnutých záťažových testoch lanovku čaká kolaudačné konanie a začiatkom decembra už riadna prevádzka novej kabínkovej lanovky.

Funitel v Jasnej je ešte len 14-tou lanovkou tohto druhu na svete. Jej zaujímavosťou je upevnenie kabíny na dvoch lanách, čo okrem zvýšenej bezpečnosti, umožňuje prepravu vo veternom počasí. Systém zvláda aj vietor s rýchlosťou až do 120 km/hod.. Cesta na vrchol vedie zo stanice Priehyba (výstupná stanica 6-sedačkovej lanovky) a návštevníci Nízkych Tatier sa na vrchol Chopka dostanú za komfortných 6 a pol minúty. Prepravná kapacita novej 24-miestnej kabínkovej lanovky bude 2 480 os./hod., každá z 22. kabín prekoná vzdialenosť viac ako 2000 metrov a zdolá prevýšenie 655 metrov.

Sen mnohých lyžiarov i turistov sa tak čoskoro zmení na realitu a opäť po rokoch sa na Chopok vyvezú lanovkou. Kabínková lanovka pre 15 osôb, ktorá spojí vrchol z južnej strany v týchto dňoch prechádza významnou časťou výstavby a lyžiarom bude dostupná tiež už v zimnej sezóne. Okrem spomenutých lanoviek, naviac na severnej strane, pribudne lanovka Twinliner - špeciálny vláčik pre lyžiarov a tiež ďalšie kilometre zasnežovaných trás až na vrchol, ktoré významne zlepšia kvalitu lyžovania v najvyšších polohách strediska.