Tatranská Lomnica: Lanovka odviezla 2,7 milióna ľudí a končí

Pridané dňa 16.10.2013 - Autor: SKI INFO.SK

Tatranská Lomnica, autor: TMR

Tatranská Lomnica, autor: TMR

Okrem novej Rotundy v Jasnej aj Tatranská Lomnica zažíva ďalšiu významnú zmenu. Časť úseku štvormiestnej kabínkovej lanovky, ktorá je v prevádzke od augusta 1995 končí. Návštevníci Vysokých Tatier majú poslednú možnosť vyviezť sa ňou na Skalnaté pleso a odtiaľ následne s prestupom buď do Lomnického sedla alebo na Lomnický štít. Po 20. októbri 2013 bude 4-miestna lanovka zo Štartu na Skalnaté pleso demontovaná a v stredisku sa vykoná pravidelná jesenná údržba, s ktorou bude súvisieť aj výmena starej lanovky za novú 15-miestnu od firmy Doppelmayer.
 
Počasie v Tatrách praje babiemu letu, ktoré láka na nevšedné zážitky. „Turisti majú možnosť poslednýkrát sa vyviesť v starej 4-miestnej kabínkovej lanovke na Skalnaté pleso a užiť si jazdu za výhodné ceny. Pre návštevníkov sme pripravili i jesennú 6 eurovú  zľavu na spiatočnú jazdu, postačí byť držiteľom GOPASS karty,“ uviedol Juraj Chovaňák, brand manažér Vysokých Tatier.
 
„Od decembra 2005 vyviezla 4-miestna kabínková lanovka  fyzicky viac ako 2 milióny 700 tisíc ľudí,“ informoval Ján Slamený, riaditeľ lanových dráh v Tatranskej Lomnici. Ako ďalej Slamený dodal, stará lanovka v úseku Tatranská Lomnica – Štart bude mať v prevádzke v zimnej sezóne 2013/14 dokopy 50 vozňov. Osud zvyšných demontovaných vozňov spolu s konštrukciou je jasný. „Niektoré časti vozňov budú ponechané na náhradné diely, niektoré vozne budú vyradené a niektoré vyvezené do zahraničia,“ uzatvoril Slamený.
 
Výmena starej lanovky za novú v úseku Štart – Skalnaté pleso zlepší a zdynamizuje prepravu lyžiarov aj vo veterných dňoch, prispeje k modernizácii strediska a zvýši bezpečnosť a kapacitu z 900 na 2 400 osôb/h. V čom bude preprava iná? Nová moderná 15-miestna lanovka prepraví návštevníkov na Skalnaté pleso za 7,07 minúty a prekoná prevýšenie 597 metrov. Do strediska už v najbližších týždňoch pribudnú kabíny v počte 37 kusov. Lyžiarov túto zimu potešia aj nové zjazdovky červená pre náročnejších s názvom Esíčka a modrá s názvom Bukova hora Západ so zasnežovaním. Na Štrbskom Plese pribudne v zime pre lyžiarov dvojkilometrová modrá zjazdovka s názvom Turistická. Lyžiari budú túto sezónu vo Vysokých Tatrách lyžovať spolu na 24 kilometroch zjazdových tratí.
 
Pravidelná jesenná technická údržba začína v horských strediskách Tatranská Lomnica od 21.10.2013, posledným dňom prevádzky je nedeľa 20. október. Na Štrbskom Plese a v Starom Smokovci od 4.11.2013, posledným dňom prevádzky lanoviek je nedeľa 3. novembra. Odstávka potrvá do začiatku zimnej sezóny. 
 
Otvorenie zimnej lyžiarskej sezóny v Jasnej Nízkych Tatrách štartuje 29. novembra 2013 a v sobotu 30. novembra 2013 veľkým celodenným programom pod názvom Winter Music Opening. Vysoké Tatry začínajú zimnú sezónu 29. novembra 2013. Lyžovačka v jednotlivých horských strediskách bude závisieť od vyhovujúcich snehových podmienok. 
 
Tlačová správa Tatry mountain resorts, a.s.
 
Prečítajte si aj: