Jasná: Nová Rotunda a nová 6 sedačková lanovka

Pridané dňa 24.10.2013 - Autor: SKI INFO.SK

Interiér Rotundy, autor: TMR

Interiér Rotundy, autor: TMR

Po novinkách v Tatranskej Lomnici vám prinášame novinky aj z Jasnej. Lyžiarske stredisko Jasná prichádza v zimnej sezóne s viacerými novinkami. Lyžovačka na Liptove bude bohatá o ďalší rozmer. Ten uľahčí nielen prepravu na svahoch novou lanovkou „Lúčky“ a novým nástupným bodom do Jasnej, či parkoviskom Krupová, ale aj samotným nákupom skipasov cez internet. O nový zážitok priamo z Chopku sa v zime postará ikonická stavba Rotunda s nezameniteľným výhľadom na Horehronie a Západné Tatry.
 
Prepojenie lyžiarskych svahov lanovkami Funitel na severnej strane Chopku spolu so samoobslužným výťahom Twinliner a 15-miestnou gondolou na jeho južnej strane, vyvrcholilo tento rok stavbou, ktorá plynulo nadväzuje na druhú etapu investícií v Jasnej. Rotunda teda prepojená vrcholová stanica lanovky Funitel a opláštená stanica kabíny Chopok  Juh bude miestom oddychu pre návštevníkov aj počas nepriaznivého počasia.
 
Všetky nové objekty staníc aj Rotundy boli postavené na pôvodnom mieste starej stanice len s veľkorysejšími a komfortnejšími priestormi, súvisiacimi s nárastom objemov samotných dopravných zariadení. Rotunda by mala byť sprístupnená v zime, počasie ukáže, či so všetkými zamýšľanými prvkami. „Nová stavba staníc lanovky a Rotundy na Chopku má so starou spoločnú nadčasovú myšlienku koncepcie a dispozičného riešenia, keď cestujúci na lanovkách mali už v 50. rokoch minulého storočia možnosť aj pri horšom počasí na Chopku prestupovať suchou nohou  z dopravných zariadení zo severnej strany strediska na južnú a naopak,“ uviedol Ján Štetka, riaditeľ horského strediska Chopok Sever.
 
Vyhliadková reštaurácia s exkluzívnym 360 stupňovým panoramatickým výhľadom v nadmorskej výške 2 004 m.n.m bude mať kapacitu 100 miest. Návštevníci si budú môcť vychutnať jedinečnú okolitú scenériu z najvyššie položeného Rum Baru s bohatou ponukou rumov a dezertov. Prízemie Rotundy poskytne rýchle občerstvenie v podobe Energy Baru s kapacitou 60 miest. Ubytovacia časť bude obmenou apartmánu Dedo na Lomnickom štíte. Rotunda ponúkne 3 izby vyššieho štandardu a 2 izby nižšieho športového štandardu so samostatnou recepciou a sociálnym zariadením. Oproti minulosti sa z panoramatickej reštaurácie bude dať vystúpiť na slnečnú 200-miestnu terasu umiestnenú nad stanicou lanovky na južnej strane. Celková investícia stavby dosiahne 4,5 milióna EUR.
 
O pohodlie lyžiarov je túto zimu postarané. Nová 6-sedačková lanovka v lokalite Lúčky s novým prístupovým bodom v Jasnej, hneď vedľa záchytného parkoviska, zaručuje dokonalý a komfortný nástup na svah. 350-miestne parkovisko Lúčky tak bude túto zimu ski-in a ski-out. Údolná stanica lanovky od firmy Leitner sa nachádza v nadmorskej výške 944 m.n.m., jej vrcholová v 1 287 m.n.m. S prepravnou hodinovou kapacitou 2 460 osôb/h bude jedinou lanovkou v Nízkych Tatrách s modrými sklami (bublinami), ktorej jazda bude trvať 6 minút a 16 sekúnd. Prevádzka novej lanovky za 7 miliónov EUR spočíva v preprave lyžiarov na populárnu zjazdovku Turistická.
 

Nová Rotunda Chopok - Interiér

Nová Rotunda Chopok