vyhrievana-sedackova-lanovka

Pridané dňa 28.12.2009 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20091228125906

clanok_20091228125906

Sedačkové lanovky neodmysliteľne patria k lyžiarskym strediskám. Pamätám sa, keď som uvidel prvú sedačku s rozbehovým pásom, bolo to vo Vrátnej-Paseky a to teda bolo terno! Čas plynie a s ním sa rapídne zdokonaľujú technológie. S novinkou prišla už dávnejšie firma Doppelmayr.

V podstate ide doslova a do písmena o vyhrievanú sedačkovú lanovku. Prvé sedačky boli inštalované v lyžiarskych strediskách Lech am Arlberg a Schracken v Bregenzerwald-e. Sedačky boli vyvinuté v spolupráci s firmou “Lech and Schracken ski lifts” zaoberajúcou sa podobne ako Doppelmayr výstavbou a návrhom lanoviek. Týmto dvom firmám trvalo asi 18 mesiacov, kým vyvinuli tento typ sedačky.

Ako to funguje?

Celé vyhrievanie je veľmi podobné tomu v osobných automobiloch. Jednotlivé sedáky sú vybavené “sieťou”, ktorá ich vyhrieva. Vyhrievanie sa aktivuje, keď príde sedačka do dolnej stanice a trvá dovtedy, kým sedačka neopustí stanicu. Tento interval postačuje na to, aby bola sedačka teplá po celú jazdu na hornú stanicu.

Osobná skúsenosť

Vyhrievanú sedačkovú lanovku som mal možnosť vyskúšať po prvýkrát na ľadovci Kitzsteinhorn v Kaprune. Sedenie na sedačke bolo vďaka teplým sedákom a operadlu veľmi pohodlné, až som mal chuť na lanovke ostať a voziť sa dookola.

Na Slovensku je jedna vyhrievaná sedačková lanovka Meander Express a to v lyžiarskom stredisku Meander Skipark Oravice.