Flex index alebo tvrdosť lyžiarok

Pridané dňa 25.2.2009 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20091209004818

clanok_20091209004818

Táto téma sa bude zameriavať na veľmi dôležitý detail, a tým je flex index lyžiarok. Možno to niektorí počujete po prvý raz. Často sa totiž stáva, že človek, ktorý sa veľmi nevyzná si ľahko kúpi lyžiarky určené na “race”, len preto, že boli zlacnené o pár tisíc. Avšak až na svahu zistí, že si kúpil španielsku čižmu (nástroj na mučenie) a mať zapnutú lyžiarku je ako za trest.

Ako zistím akú má lyžiarka tvrdosť?
Je to jednoduché: buď poradí personál v obchode (spravidla nie), tvrdosť je uvedená v popise lyžiarky alebo si jednoducho daný typ nájdete na internete-odporúčame túto možnosť, lebo sa dozviete 100% informácií o lyžiarke.
Tvrdosť sa uvádza číslami väčšinou od 0-130, pričom 0-najmäkšia, 130-najtvrdšia. Ak by ste natrafili na iné číslovanie platí, že vyššie číslo znamená väčšiu tvrdosť.

Aké sú typy lyžiarok podľa tvrdosti?
Zaužívané je toto rozdelenie:

Competition/High Performance: tvrdosť 70-130, pre flex index 100-130 odporúčame naozaj len skúseným lyžiarom, ktorí vyžadujú špičkové držanie nohy.
Sport Performance: tvrdosť 80-60, hodí sa pre každého náročného lyžiara.
Sport Comfort: tvrdosť 60-50, vhodné pre začiatočníkov, alebo pohodlných pokročilých.
Woman/Ženské: tvrdosť 80-50, platí rozdelenie podľa pokročilosti lyžiara, ženské lyžiarky sú ľahšie a pohodlnejšie.
Junior/Detské: tvrdosť 90-45, to isté ako pri ženských, 45-ky sú pre najmenšie deti, ktoré sa ešte len učia lyžovať, zatiaľ čo 90-ky sú pre malých pretekárov.


Ešte treba dodať, že dané rozdelenie vyjadruje aj “výbavu” jednotlivých typov, či už ide o použité materiály, alebo farby.

Záver

Lyžiarky sú najdôležitejšou súčasťou lyžiarskej výbavy, preto sa netreba dať zlákať na výrazné zľavy a treba dobre zvážiť aký ste lyžiar a čo vám vyhovuje, či pohodlie alebo tvrdosť.

Odporúčam navštíviť aj tieto stránky:

Flex index lyžiarok, s rozsiahlou diskusiou - Sesulák II E-zine

Kuchyna.net/Vypalujeme papuce v teple domova - Návod na úpravu ThermoFit papúč do lyžiarok, thermomoulding