Prilba 01: Na čo mi bude

Pridané dňa 31.12.2009 - Autor: SKI INFO.SK

Prilba je doležitá!

Prilba je doležitá!

Prilby začínajú aj v našich končinách byť viditeľné, preto ak sa náhodou rozhodujete kúpiť lyžiarsku/snowboard prilbu, ste na tom správnom mieste.

Otázku do nadpisu si už určite položila vačšina lyžiarov/snowboardistov. Sám lyžujem asi 18 rokov a prilbu som si kúpil až túto sezónu. Prvým dôvodom boli nové lyže (Atomic Supercross SX11), na ktorých dosahujem oveľa vyššie rýchlosti ako na starých. Ďalším dôvodom bol bratov “akrobatický” cca. 30 metrov dlhý pád pri vysokej rýchlosti (hovorím naozaj o veľmi vysokej rýchlosti) vo Francúzsku.

Rýchlosť ako dôvod na kúpu prilby som si nevybral náhodou. Ak sledujete dobrých lyžiarov ako okolo vás “prehučia” vedzte, že sa väčšina z nich pohybuje rýchlosťou nad 60km/h. Automobily bývajú testované pri rýchlosti 55km/h a čo to s nimi urobí. Preto len pád na tvrdú zjazdovku môže mať za následok vážne poranenia hlavy ak nie rovno smrť. Prilba veľkou mierou zmierni vašu šancu na smrť ak sa náhodou stretnete so snehovým delom, stožiarom alebo stromom. Snowboardisti by mali mať určite prilbu na hlave, pretože (najmä začiatočníci) často padajú dozadu pričom si neraz hlavu poriadne udrú o svah.

Komfort je ďalším dôležitým dôvodom na kúpu prilby. Kvalitná prilba nepremoká a neprefukuje, čím v konečnom dôsledku dosiahnete lepší teplotný komfort ako napríklad s kvalitnými čapicami. Ak vás ani tieto dôvody na kúpu prilby nepresvedčili, dúfam, že vás presvedčí posledná veta.

Je dokázané, že nosením prilby sa môžete vyhnúť 85% všetkých ťažkých zranení hlavy a mozgu.

Všetky diely o prilbách: