Prilba 03: Ako by mala sedieť

Pridané dňa 8.1.2010 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20100108171422

clanok_20100108171422

Po predchádzajúcich dvoch seriáloch by ste už mali mať jasno, prečo by ste si mali prilbu kúpiť a aká by mala byť jej správna veľkosť. V tomto seriáli si povieme, ako by mala prilba sedieť na hlave a ako by sa mala skúšať.

V prvom rade treba povedať, že ak ste v obchode a máte možnosť si ju odskúšať pred kúpou, určite tak urobte. Prilba by sa mala skúšať s lyžiarskymi okuliarmi, aby ste predišli neželaným medzerám a aby okuliare príliš nešponovali (nie všetky prilby sú kompatibilné so všetkými okuliarmi). Ak si už prilbu idete vyskúšať nasádzajte si ju spredu dozadu. Prilba by vám mala byť tak akurát, ani príliš tesná ani voľná. Keď ju máte nahlave urobte takzvaný “šmykový” test, kedy prilbou bez toho aby ste mali zapnutý remienok, pohýbte dopredu-dozadu. Ak je vám prilba dobrá, mala by sa vám krčiť koža na čele. Prilba by mala zasahovať do cca. polovice čela. Ak ju máte narazenú na obočí alebo príliš nad čelom, je dosť možné, že vám prilba pri páde skôr ublíži, ako pomôže.

Ak máte nasadené okuliare skontrolujte, či nie je medzi nimi a prilbou medzera. Ak je medzera veľká riskujete omrznuté čelo, alebo budete najsrandovnejšie opálený človek na svahu :o). Ďalej by ste si mali skontrolovať, či vám náušníky neplandajú a pekne obopínajú uši. Ak máte náušníky príliš voľné, je veľká pravdepodobnosť, že vám budú omŕzať uši, alebo sa k nim dostane sneh.

A to je koniec tohto dielu nabudúce si povieme niečo o výbave prilieb.

Všetky diely o prilbách: