Prilba 04: Výbava

Pridané dňa 31.1.2010 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20100131161341

clanok_20100131161341

V poslednom diele o prilbách sa dozviete niečo z vybavenia prilieb. Linky na predchádzajúce diely o prilbách nájdete pod článkom.

Používanie v rukaviciach
Pri kupovaní si určite vyskúšajte, či sa dá remienok na prilbe v rukaviciah zapnúť a či sa dajú v rukaviciach regulovať napr. vetracie otvory. Lebo skladať si rukavice pri každom poprávaní prilby v -10°C v snežení, nie je určite nič príjemné.
Farba
Možno si poviete, že čo už môže byť dôležité na farbe prilby? Farba zohráva významnú bezpečnostnú a termoregulačnú funkciu. Pekná výrazne farebná prilba je veľmi dobre viditeľná na svahu, čím môžete predísť zrážke s iným lyžiarom. Najmä malým deťom, alebo začínajúcim lyžiarom, sa odporúča farebná prilba (červená, žltá, oranžová...) alebo doplnenie prilby o výrazne farebnú šatku - asi najlepšia je krikľavo oranžová.
Tmavá alebo biela prilba? To väčšinou záleží v akom čase v roku lyžujete najviac. Tmavá prilba je veľmi dobrá v zime, pretože sa zohreje aj pri mínusových teplotách. Naopak svetlá prilba sa hodí, ak častejšie lyžujete na jar, alebo na jeseň - prípadne v lete niekde na ľadovci. Z vlastnej skúsenosti z jarnej lyžovačky na ľadovci Kitzsteinhorn odporúčam bielu prilbu. Mám čiernu matnú a mala po vykuknutí slnka razom asi +50°C.
Vetranie
Vetranie prilby by malo byť také, aby do prilby nefučalo, keď je -15°C a nebolo v nej teplo keď je +5°C. Najlepšie sú prilby, kde sa dá prietok vzduchu cez otvory regulovať podľa poveternostných podmienok, čiže majú viacero polôh pre prieduchy. Toto si vyskúšate jedine priamo v obchode.
Polstrovanie, vložka prilby
Na trhu už majú takmer všetky prilby vyberateľnú a prateľnú vložku, ale odporúčam si to zistiť, pretože lyžovať v dva roky prepotenej prilbe by vás asi nepotešilo. Vačšinou sa jedná o materiály podobné tým, aké sa používajú na termoprádla. Vačšina materiálov dobre izoluje do takých -5°C pri bezvetrí (je to individuálne podľa citlivosti na chlad), pri nižších teplotách odporúčam mať vo vrecku pripravenú tenkú kuklu.
Priepustnosť zvuku cez náušníky, Bluetooth
Dosť podstatná vlastnosť náušníkov a poďla toho sa dá aj oddeliť nekvalitná prilba od kvalitnej. Ak nechcete byť hluchý ako Otík so slúchadlami z filmu Vesničko má středisková, vyskúšajte si ju a sledujte rozdiel v hlasitosti. Počuť na svahu je dosť podstatné - počujete iných lyžiarov za vami, pípajúcu rolbu...
Obľúbenou fičúrou najnovších prilieb je osadenie náušníkov reproduktormi. V drvivej väčšine prípadov je prenos zvuku riešený cez bezdrôtovú technológiu Bluetooth. Niektoré modely umožňujú aj hands free telefonovanie - čo sa môže hodiť. Ja osobne si ale neviem predstaviť, že by som sa po svahu pohyboval, bez vonkajších zvukových vnemov - nepočujete sneh, lyžiarov, mechanizmy, čo môže byť v niektorých prípadoch veľmi nebezpečné.
Všetky diely o prilbách: