Mini report: Salamandra

Pridané dňa 16.2.2010 - Autor: SKI INFO.SK

clanok_20100216110451

clanok_20100216110451

Na otestovanie nového strediska otvoreného len túto sezónu sme sa vybrali 13.2., kedy sa v stredisku konal aj Skicross Cup pre deti. Z TN je to 100km cez horský priechod Veľké Pole a 133km cez Žiar nad Hronom. Odporúčam cestu cez ZH, pretože my sme si mysleli, že cesta cez Veľké Pole bude rýchlejšia..., no možno aj je, ale v lete, určite nie v zime, keď boli na ceste doslova haldy snehu.

Zo Žarnovice je to do Salamandra resortu 13km po ceste podobnej tej, aká vedie napr. na Zverovku-Spálenú. Cesta bola poriadne posypaná, takže nehrozilo použitie reťazí.

Po príchode zastavíte auto na jednom z parkovísk, ktoré sú okolo jazera v podstate hneď pri dolnej stanici lanovky. Chlapi usmerňujúci autá boli dôležití ako vždy, ale tak je to všade :). Trochu nás vystrašil vysoký počet aut, ale moderná lanovka množstvo návštevníkov hravo zvládala. Pre cezpoľných je dobrý lístok od 11:00, ktorý sme si aj kúpili (sme pohodlní a vstávanie pred 7:00 je ako za trest).

Aj keď bolo v stredisku veľa ľudí na lanovku sme si sadli do 5minút. Momentálne ide určite o jednu z najmodernejších lanoviek Doppelmayr na Slovensku. Jej rýchlosť je 5m/s a na vrchole ste za 4minúty. Nám sa podarilo aj s hodinovou pauzou v bufete, urobiť 13 jázd. Cez týždeň, keď v stredisku nie je toľko ľudí, to odhadujem na minimálne raz toľko.

V stredisku nájdete kompletné vybavenie na aké ste zvyknutí z iných starších stredísk - bufet, požičovňu, skiservis, horskú službu a wc. Všetky služby sú umiestnené v unimobunkách, pričom nijak netrpí ich kvalita. Na nás urobil najväčší dojem bufet, ktorý aj v čase najväčšej špičky vcelku rýchlo zvládal nával. Veľké plus má za možnosť vybrať si z kazety kvalitný vrecúškový čaj (napr. Lipton), pretože v niektorých strediskách sa tie "patoky" čajom nazvať určite nedajú. Plusom bola aj zelenina v žemli s kuracím mäsom.

No a aby to nevyzeralo, že sme sedeli len v bufete ;), tak teraz niečo o svahu.

Svah v Salamandra resorte má dĺžku 1450m a šírku 60m s prevýšením 271m. Trochu nám ako dobrým lyžiarom prekážalo väčšie množstvo ľudí a tým pádom aj obmedzovanie našej jazdy. Celkovo bol svah vynikajúco upravený a v hornej časti bol dokonca aj prachový sneh. Aby ste mali lepšiu predstavu o svahu, tak je veľmi podobný svahu Vrátna - Paseky.

Salamandra je nové moderné stredisko, ktoré vie ako na to. Takmer každý víkend sa v stredisku konajú nejaké akcie, čo láka návštevníkov. Vidno, že v Salamandre je návštevník na prvom mieste. Ak sa dokončí jeho výstavba, je na najlepšej ceste stať sa veľmi populárnym a živým lyžiarskym strediskom.

Poznámka: Toto nie je PR článok